
2023-2024 ELIGIBILITY PROCESS

To the Certifying Official or Registrar,

These instructions are to assist you in completing the eligibility process for the U.S. Collegiate
Ski & Snowboard Association (USCSA)’s 2023-2024 season. All Team Eligibility Report(s) must
be certified by the institution to ensure the team meets its academic eligibility for competition
with the USCSA. Your role in the eligibility process is crucial for fair competition.

Every Wednesday during the registration season, Team Contacts (usually the team’s captain or
president) receive a status report that includes their Team Roster(s) and uncertified Team
Eligibility Report(s). The Team Roster contains academic information that each registered
competitor submitted during the registration process. The USCSA is not able to certify if the
records provided in the Team Roster are accurate, which is why this step with the registrar is
critical for eligibility verification. We ask that you review and certify the Team Eligibility Report in
order for each student athlete to be eligible to compete for the season, and then submit the
certified Team Eligibility Report(s) directly to the USCSA.

Process for the registrar:
1. The Team Contact will submit their Team Eligibility Report(s) to you, along with these

guidelines. (If you request that each competitor sign an Individual Academic Eligibility
Release Form, the Team Contact should submit those signed Forms as well.)

2. Read the highlights below before reviewing the Team Eligibility Report(s).
3. On the Team Eligibility Report(s), check the “NOT ELIGIBLE” box if you find any

academic circumstances that deem a student ineligible.
4. Cross out items or information provided on the Team Eligibility Report(s) that may be

inconsistent with current university records. Please write in corrections to stated records,
if needed to certify.

5. Sign the Team Eligibility Report(s) and apply the institution seal or stamp to certify official
review of competitor eligibility.

6. Return ONLY the certified Team Eligibility Report(s) (not the Individual Academic
Eligibility Release Forms) to the USCSA electronically through the Send Safely secure
platform: https://www.sendsafely.com/u/registration@uscsa.org.

Please contact registration@uscsa.org with any questions.

Thank you,

Collin Casper Meegan Moszynski
Vice President of Academic Affairs Managing Director



ELIGIBILITY HIGHLIGHTS

Your role as the certifying official is an important part of each athlete’s ability to compete. Listed
below are some important highlights of the USCSA eligibility rules that will assist you in
validating the academic standing of your students. This section does not cover all of the rules.
Each team is responsible for understanding and confirming the eligibility of each of its members.

1. Each athlete must be enrolled as a full-time student during the competition season. NCAA
Division II Rules 14.01.2 and 14.1.7.

2. Each athlete has 10-Semesters/15-Quarters of full-time collegiate enrollment during which to
use four years of eligibility. This starts with the initial semester or quarter enrolled full-time
in school. NCAA Division II Rule 14.2.2.

3. Freshmen competitors must follow the NCAA freshman qualifier rules. NCAA Division II
Rule 14.3.1.1. Registrars should consult with their admissions department to confirm
records.

a. Minimum high school grade-point average (GPA) of 2.20 as outlined in the
NCAA Division II Rule 14.3.1.1.3.

b. Minimum combined score on the SAT verbal/critical reasoning and math sections
of 840 or a minimum sum score of 70 on the ACT prior to March 1, 2016. Tests
taken after March 1, 2016 would need to follow the concordance table outlined in
NCAA Division II Figure 14-3. As of the most recent publication, the new
combined SAT minimum would need to be 920.

4. Each athlete must maintain a minimum satisfactory cumulative grade-point average
(GPA) of 2.000 prior to the beginning of each fall term. NCAA Division II Rule 14.4.3.5.

5. Each athlete must earn 9 semester hours or 8 quarter hours of academic credit the
preceding regular academic term in which the student-athlete has been enrolled full time at
any collegiate institution. NCAA Division II Rule 14.4.3.2.

6. Each athlete must be making “normal progress” in a degree program. A student-athlete
must complete 18-semester or 27-quarter hours since the beginning of the previous fall term
or since the beginning of the certifying institution’s preceding regular two semesters or three
quarters. NCAA Division II Rule 14.4.3.3.

7. Each athlete must earn 24-semester or 36-quarter hours of academic credit during any
year in which the student-athlete is enrolled full time in at least one academic term. NCAA
Division II Rule 14.4.3.4

8. The amount of financial aid awarded to a student athlete is limited to “institutional financial
aid” which includes, but is not limited to: scholarships, grants, athletic aid, tuition waivers,
and loans. NCAA Division II Rule 15.2.1

9. Transfer students may only use transfer credits accepted by the institution of which they
are competing in determining eligibility. Transfer students may not be eligible to participate
during their first year in attendance at the transferring university. (See NCAA Division II
Rules to confirm eligibility status.) NCAA Division II Rule 14.5.

10. No recruiting from existing collegiate programs is allowed without prior written permission
from the first institution. NCAA Division II Rule 13.1.1.2.

11. Medical Hardship: A student-athlete may be granted an additional year of competition by
USCSA’s Academic Affairs Committee for reasons of “hardship.” Hardship is defined as an
incapacity resulting from an injury or illness that has occurred when a competitor is injured



during the season and has competed in no more than one-quarter of the school’s season of
practices and meets prior to the injury. USCSA Rule 2.5.4.1.3.

12. The following are the Operating Bylaws of the NCAA Division II rules referenced in this
document:

a. Operating Bylaw, Article 13, Recruiting
b. Operating Bylaw, Article 14, Eligibility: Academic and General Requirements
c. Operating Bylaw, Article 15, Financial Aid

Eligibility Special Cases

Study Abroad Fall Term; Full-Time Spring Term
In these situations, the athlete is deemed eligible, and they would need to provide transcripts
that show they are or were on a study abroad program, or a letter showing they have been
accepted for the study abroad program. Study abroad is considered full-time enrollment.

Proof of Eligibility:
● Transcripts from Study Abroad Term OR
● Letter of Acceptance into Study Abroad Term

Part-Time Fall Term; Full-Time Spring Term
In these situations, the athlete initially will be deemed ‘not eligible’ because they are not
full-time. However, they need to submit a transcript that shows the courses in which they are
enrolled for the Spring Term, and that will allow us to deem them eligible.

Proof of Eligibility:
● Proof of enrollment in full-time course load in Spring Term (delayed registration)

Freshman Without Unofficial Transcript
These students need to show a transcript with the courses in which they are enrolled (without
grades) and submit their high school transcripts in registration, per Freshman Eligibility in NCAA
Division II rules. If these are students that are enrolled as ‘second semester’ starting students,
then a transcript showing their initial course enrollment is also necessary. This should be
available either once they have registered for the semester/quarter, or the start of the term.

Proof of Eligibility:
● High School Transcript, preferably included in their competitor registration
● Confirmation from registrar in full-time enrollment (grades not necessary)

Graduate Enrollment with Different Full-Time Requirements than Undergraduate
Full-time enrollment is defined by the university, and not technically the NCAA. If the number of
units requirements for any grad program is less than that stipulated by the NCAA for full-time,
then the university must provide a letter stating what the full-time requirements are for the grad
school program at the university.”

Proof of Eligibility:
● Letter from registrar confirming Full Time Requirements if less than stipulated by NCAA



Final Semester/Quarter
A student-athlete enrolled in their final semester or quarter may compete while enrolled in less
than a minimum full-time program of studies. This is a one-time exception and may not be used
again if the student-athlete does not end up graduating in that semester/quarter.

Proof of Eligibility:
● Confirmation from registrar that the student-athlete is carrying for credit the courses

necessary to complete their degree and that they are enrolled in their final semester or
quarter.


